Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Αύριο : έκτακτη Γενική Συνέλευση - το κείμενό μας

Με ομόφωνη αποψινή απόφασή του το Δ.Σ. συγκαλεί αύριο άτυπη Δικαστικό Μέγαρο, με θέμα την πορεία των κινητοποιήσεων. Η παρουσία μας είναι απαραίτητη. Για να μην αποφασίζουν οι άλλοι για λογαριασμό μας. Το κείμενο και οι θέσεις μας για την αυριανή Γενική Συνέλευση:
Γ.Σ. στο

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
dikigorikisyspirosihrakleiou.blogspot.com
Ηράκλειο 9.5.2016                                                                      
                                                            Προς το
                                                            Διοικητικό Συμβούλιο του
                                                            Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου

Η Δικηγορική Συσπείρωση, μετά την έκτακτη συνεδρίασή της στις 6.5.2016, και τη χθεσινή ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου:
Διαπιστώνει για μια ακόμη φορά ότι το πρόβλημα είναι εξόχως πολιτικό και όχι συνδικαλιστικό. Προαπαιτούμενα για την επίτευξη της λεγόμενης «αξιολόγησης» αποτελούσε και η ψήφιση και του Κ.Πολ.Δ., αλλά και του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου. Μόνη λύση είναι η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που στηρίζονται πλέον από τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, και ψήφισαν το 3ο μνημόνιο με πλειοψηφία 230 βουλευτών στις 23.7.2015.
Η Κυβέρνηση υιοθετώντας όλες τις καταδικασμένες πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων (κατεπείγουσες διαδικασίες, μεταμεσονύχτιες τροπολογίες, νομοθέτηση υπό την «στοργική» σκέπη των ΜΑΤ) έδωσε «γη και ύδωρ», στην αδίστακτη τετράδα εκπροσώπων των δανειστών που επιχειρούν να υφαρπάξουν κάθε πλουτοπαραγωγικό πόρο της χώρας, συντρίβοντας όποια δικαιώματα έχουν απομείνει στους κατοίκους της. Ο νέος ασφαλιστικός και φορολογικός νόμος θα πλήξει κύρια αυτούς που δεν έχουν άλλα να δώσουν, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, χωρίς μάλιστα να υπάρχει καμία ορατή διέξοδος που θα μας οδηγούσε στον «ενάρετο κύκλο», τη νέα πομφόλυγα, από αυτές που αρέσκονται να επιστρατεύουν οι μνημονιακές Κυβερνήσεις στη μόνιμη προσπάθεια τους να εξαπατούν το λαό (δια στόματος Τσακαλώτου αυτή τη φορά). Και δεν υπάρχει διέξοδος όχι μόνο διότι οι δανειστές, που «εξωραίστηκαν» σε «Θεσμούς» ζητούν και νέα μέτρα, αλλά διότι η θεσμοθέτηση του μόνιμου «κόφτη δαπανών» συνιστά μόνιμο μνημόνιο διαρκείας, για να εξασφαλιστούν τα αιματηρά πλεονάσματα του 3,5%, που η Κυβέρνηση συμφώνησε πέρυσι το καλοκαίρι, όταν έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος.
Θα περίμενε κανείς βέβαια οι αντιδράσεις να είναι ακόμη μεγαλύτερες σε έκταση και ένταση, κι αυτό δεν συμβαίνει: Η πλήρης αποσύνθεση στην κορυφή της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που επιβεβαιώθηκε με το πρόσφατο συνέδριο παρωδία της πρώτης στη Ρόδο, η απουσία ολόκληρων
κλάδων με αγωνιστικές παραδόσεις, αλλά και η διαστρωμάτωση που παρατηρείται σε κλάδους όπως ο δικός μας, εμποδίζουν τους αγώνες να είναι νικηφόροι, ακόμη κι όταν είναι μαζικοί, όπως η τετράμηνη αποχή μας.
Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι:
(Α) Το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι αποτέλεσμα της ανεργίας, της ύφεσης της οικονομίας, και της διαχρονικής κλοπής των αποθεματικών των ταμείων από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις (βλ. ανακοίνωση μας της 17.1.16).
(Β) Η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει την ασφαλιστική δαπάνη του προϋπολογισμού κατά 1,8 δισ. €, διότι αυτό αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, όπως και η ύφεση, η ανεργία, οι περικοπές δαπανών στην Παιδεία, την Υγεία, αλλά και τη Δικαιοσύνη, που αποτελούν επακόλουθα της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, και τσακίζουν την εργατική τάξη, τους επιστήμονες, τους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους έμπορους και βιοτέχνες (τρανό παράδειγμα η αύξηση του ισχύοντος συντελεστή Φ.Π.Α. και φορολόγησης στις προσωπικές εταιρίες), διατηρώντας τα προνόμια των ισχυρών, με πρώτους και καλύτερους τους εφοπλιστές ή τους «επενδυτές» τύπου Μελισσανίδη (ΟΠΑΠ), Λάτση (Ελληνικό) και Cosco (Πειραιάς).
(Γ) Δεν αποτελεί λύση η αλλαγή του μείγματος της κυβερνητικής πολιτικής ή της κυβέρνησης. Η επιβίωση του Ελληνικού λαού και η διαβίωση του με όρους αξιοπρέπειας προϋποθέτει τη σύγκρουση με τις πολιτικές της Ε.Ε. του ΔΝΤ, της φτώχειας και της εξαθλίωσης:
(α) που επιβάλλουν τα επόμενα 5 χρόνια να πληρώσουμε για την εξυπηρέτηση του χρέους 70 δις  (37,102 δισ. €  χρεωλύσια + 32 δισ. € τόκους), ενώ το τωρινό έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος υπολογίζεται σε 8 δισ. € (βλ. στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους Ο.Δ.ΔΗ.Χ)
(β) που επέβαλαν το 95% των δανείων 220 δις € της πρώτης πενταετίας των μνημονίων να δοθούν στη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών και μόνο 5% στον ελληνικό προϋπολογισμό (βλ. τη γνωστή έρευνα του  European School of Management and Technology που δημοσίευσε η Handelsblatt). Την ακριβώς ίδια δομή έχουν και τα δάνεια του τρίτου μνημονίου για το 2015 έως 2018.  
            Για τους λόγους αυτούς (όπως λέγαμε κάποτε ως δικηγόροι) η ψήφιση του παραπάνω αντιδραστικού, αντεργατικού και αντιλαϊκού νόμου, δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε αναστολή των κινητοποιήσεων μας. Αντίθετα στην εντατικοποίηση τους για να μην εφαρμοστεί και να έχει και αυτή η μνημονιακή συγκυβέρνηση την τύχη των προηγούμενων, και συγκεκριμένα:
1.      Την επίσημη και ενεργή συμμετοχή του Δ.Σ.Η. στις συγκεντρώσεις και τις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο εξής
2.      Την άμεση σύγκληση αποφασιστικής Γ.Σ. του Δ.Σ.Η., πριν την αναμενόμενη σύγκληση της Ολομέλειας
3.      Τη συνέχιση της αποχής έως την απόσυρση των δύο νόμων
4.      Επαναφορά όλων των θεμάτων που θίγουν το δικηγορικό σώμα, εμποδίζουν την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη (Φ.Π.Α., παράβολα κλπ) και αναιρούν την ουσία του δικηγορικού λειτουργήματος και της Δικαιοσύνης της ίδιας.
5.      Επαναφορά του αιτήματος για κατάργηση των νέων διατάξεων του Κ.Πολ.Δ., και επίσημη ενημέρωση από την Ολομέλεια για τις ενέργειές της επί του θέματος από την ψήφισή του έως σήμερα.
6.      Κλείσιμο διαρκείας των Δικηγορικών Συλλόγων
7.      Μη χορήγηση αδειών, ακόμη και εάν εμπίπτουν στο εγκεκριμένο από την Ολομέλεια πλαίσιο. Έλεγχος παροχής υπηρεσιών από τους δικηγόρους που αμείβονται με πάγια αντιμισθία.
8.      Κατάληψη των δικαστηρίων όλης της χώρας.
9.      Άμεση ενημέρωση του λαού του Ηρακλείου (τραπεζάκια στο δρόμο, μεγάφωνα με συνθήματα, συλλογή υπογραφών) για τους λόγους της αποχής μας, και την καταστροφική επιρροή που θα έχει στη ζωή του η εφαρμογή του νέου Κ.Πολ.Δ. και των δύο νέων νόμων.
10.  Την άμεση και ενεργή συμμετοχή του Δ.Σ.Η. με το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ηρακλείου, καθώς και όλων των λοιπών φορέων των εργαζομένων και επιστημονικών συλλόγων.
11.     Σύνδεση του αγώνα μας με την κοινωνία, όλους εργαζόμενους και τους ανέργους.
12.     Υποβολή εναλλακτικών προτάσεων (π.χ. δυνατότητα καταβολής μόνο των εισφορών υγείας με ταυτόχρονο πάγωμα ή/και διαγραφή της καταβολής των συνταξιοδοτικών εισφορών) για ανακούφιση των συναδέλφων που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
13.     Εκπόνηση μιας βιώσιμης εναλλακτικής πρότασης για το ασφαλιστικό (απεξάρτηση ασφαλιστικών υποχρεώσεων από το εισόδημα, χρηματοδότηση από το Δημόσιο, διατήρηση της ανεξαρτησίας του Ταμείου Νομικών) και το φορολογικό (μείωση φορολογικών συντελεστών, αύξηση αφορολόγητου, φορολόγηση μεγάλων εισοδημάτων).

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΡΧΑΝΙΩΤΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΤΣΑΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΡΧΙΑΝΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου