Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Τελικά ποια ήταν η στάση του Δ.Σ.Η. στην Ολομέλεια; Το έγγραφό μας και τι ειπώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ.

Σήμερα καταθέσαμε το έγγραφο που ακολουθεί, επί του οποίου έγινε συζήτηση στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ., που πραγματοποιήθηκε στις 12.30

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
dikigorikisyspirosihrakleiou.blogspot.com
Ηράκλειο 12.5.2016                                                                   
Προς το
Διοικητικό Συμβούλιο του
Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου
 Η απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας:
Η απόφαση της Ολομέλειας, ακολουθώντας, κατά τα συνήθη «πρότυπα», πιστά την απόφαση του Δ.Σ./Δ.Σ.Α.:
·           οδηγεί στη σταδιακή αποκλιμάκωση της αποχής και εν τέλει στη λήξη της,
·           αρνείται να αποτιμήσει τα αποτελέσματα της πεντάμηνης αποχής μας, και να αποδεχθεί την παντελή αποτυχία της πολιτικής που επέβαλε στο δικηγορικό σώμα, και τις αναμφισβήτητες ευθύνες της,
·           δεν θέτει ένα νέο πλαίσιο συνέχισης του αγώνα και ανατροπής των δύο νόμων, αρκούμενη προκλητικά σε αόριστα ευχολόγια («οι έμμισθοι δεν θα κάνουν γνωμοδοτήσεις …. θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη …. ο νομοθέτης να υιοθετήσει τις προτάσεις μας»).
Αντίθετα, η Γενική Συνέλευση του Δ.Σ.Η., εκφράζοντας  μια πρωτοφανή αγωνιστικότητα, αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα τη συνέχιση της αποχής με κλιμάκωση και εντατικοποίηση του αγώνα μας. Την απόφαση αυτή δεσμεύθηκε ο κ. Πρόεδρος να μεταφέρει στην Ολομέλεια. Όμως, από το σύνολο των δημοσιευμάτων που αφορούν στις εργασίες της Ολομέλειας, δεν είναι σαφές αν αυτή η δέσμευση όντως τηρήθηκε και σε ποια έκταση, καθώς και με ποιο τρόπο επιχειρήθηκε η υλοποίηση της
απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Δ.Σ.Η., καθώς, σε αντίθεση με πολλούς άλλους Συλλόγους, δεν έχει καταγραφεί η τοποθέτηση του Προέδρου του Δ.Σ.Η, καθώς επίσης και το τι ψήφισε τελικά. 
Ενόψει των ανωτέρω:
Θεωρούμε ότι η απόφαση της Ολομέλειας δεν μπορεί να είναι δεσμευτική για τον Δ.Σ.Η.
Ζητούμε την άμεση σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Δ.Σ.Η. για να πληροφορηθεί το σώμα, από τα πλέον επίσημα χείλη, για την στάση του Δ.Σ.Η. στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, με ποιο τρόπο επιχειρήθηκε η υλοποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της 10/5/2016 και να αποφασισθεί αν θα τηρηθεί από το Σύλλογό μας η απόφαση της Ολομέλειας, καθώς και αν θα συνεχισθεί η κινητοποίηση μας και με ποιές μορφές.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΡΧΑΝΙΩΤΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΤΣΑΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΡΧΙΑΝΑΚΗΣ

Το παραπάνω κατατεθέν στον Δικηγορικό Σύλλογο από 13/5 έγγραφο αίτημα μας, υπογεγραμμένο από τους συμβούλους της Δικηγορικής Συσπείρωσης, συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Κατά την θέση της πλειοψηφίας (συνοπτικά) : 
1) Δεχθήκαμε κριτική για ποιό λόγο προβήκαμε στην κατάθεση του εγγράφου χωρίς να αναμένουμε ενημέρωση από τον Πρόεδρο για το τι έγινε στην Ολομέλεια και τι θέση έλαβε.
2) Μας ενημέρωσε ότι η ουσιαστική συζήτηση έγινε στη Συντονιστική Επιτροπή, ενώ λίγο αργότερα η διαδικασία στην Ολομέλεια ήταν λίγο ως πολύ τυπική. 
3) Μας ενημέρωσε ότι δεν μίλησε στην Ολομέλεια, γι' αυτό και από τα δημοσιεύματα που είδαμε δεν έχει καταγραφεί τοποθέτηση του. Ότι μίλησε στη Συντονιστική, μετέφερε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Δ.Σ.Η. καταθέτοντας μάλιστα και το σχετικό έγγραφο με τις προτάσεις της Δικηγορικής Συσπείρωσης, τις οποίες (πλην 2) είχε υιοθετήσει η Συνέλευση μας. 
4) Ότι παρά ταύτα, ψήφισε αντίθετα στην απόφαση της Συνέλευσης, η οποία εκινείτο στην κατεύθυνση της συνέχισης του αγώνα με εντατικοποίηση - σκλήρυνση αυτού, διότι δεν ήθελε να απομονωθεί ο Δ.Σ.Η., καθώς ουδείς άλλος Σύλλογος είχε έρθει με ανάλογη πρόταση. Μάλιστα μέλος του Δ.Σ συμπλήρωσε ότι αυτό θα προϋπέθετε ότι ο Πρόεδρος θα κατέθετε την απόφαση του Δ.Σ ως ξεχωριστή πρόταση μειοψηφίας και θα ζητούσε ψηφοφορία επ' αυτής!! 
5) Ότι θεωρεί ότι ο Πρόεδρος ναι μεν δεσμεύεται από την απόφαση της πλειοψηφίας (της Συνέλευσης μας εν προκειμένω), αλλά θα πρέπει να έχει την ευχέρεια, με βάση τα όσα θα ακούσει, ακόμη και να μεταβάλει άποψη και να στηρίξει αντίθετη άποψη, για να μην εμφανιστεί το Σώμα διχασμένο. Ως ένα από τα νέα στοιχεία ανέφερε την υπ' αριθμ. 68/2016 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣΤΕ. Μάλιστα, στο σημείο αυτό, υπήρξε εκτενής συζήτηση, κατά την οποία η πλειοψηφία επιβεβαίωσε την παλαιότερη θέση του Προέδρου Λαμπρινού, ότι ο Πρόεδρος θα πρέπει να έχει ελευθερία κινήσεων, καθώς ούτως ή άλλως, το μοντέλο διοίκησης που υιοθετεί ο Κώδικας περί δικηγόρων, είναι Προεδροκεντρικό και 
6) Ότι στην Γ.Σ είχε δηλώσει ότι όποια απόφαση πάρει η Ολομέλεια θα πρέπει να τηρηθεί και αυτή είναι η θέση του και σήμερα (όπως και της πλειοψηφίας του ΔΣ)  
Απαντήσαμε (συνοπτικά) τα εξής:
1) Σπεύσαμε να καταθέσουμε το παραπάνω έγγραφο διότι δεν γνωρίζαμε πότε θα γινόταν το επόμενο Δ.Σ και θεωρήσαμε επείγουσα τη σύγκληση νέας Γενικής Συνέλευσης, προς την οποία και όχι προς εμάς (τους συμβούλους δηλαδή), θα έπρεπε να εκτεθούν τα παραπάνω, καθώς η Γ.Σ είχε εξουσιοδοτήσει τον Πρόεδρο να κινηθεί σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή την οποία κινήθηκε.
2) Ότι θεωρούμε αδιανόητο να διαχωρίζεται η μεταφορά της απόφασης του κορυφαίου μας συλλογικού οργάνου, η οποία μάλιστα έχει προκύψει από μια μαζικότατη διαδικασία, από την ψηφοφορία και την στάση του Προέδρου μας σ' αυτήν. 
3) Ότι ο Πρόεδρος θα πρέπει να πηγαίνει απόλυτα δεσμευμένος από τις αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων στις Ολομέλειες και να προσπαθεί να πείσει για την ορθότητα τους, καταθέτοντας τις ως πρόταση και μειοψηφώντας και
4) Ότι δεν απομονώνεσαι όταν έχεις θέση και άποψη, αντιθέτως μπορείς να χτίσεις συμμαχίες παίρνοντας και άλλους με το μέρος σου. 
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την ουσιαστική απόρριψη του αιτήματος μας για σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης (με το μη προγραμματισμό ημερομηνίας). Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι κατά την απολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου, για την οποία δεν ορίστηκε ημερομηνία, θα συζητηθεί και το θέμα της συνέχισης των κινητοποιήσεων (αυτό προϋποθέτει βέβαια τη σύγκληση της πριν τις 24/5) και ότι αν υπάρξουν εξελίξεις θα κληθεί ξανά το Σώμα να αποφασίσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου