Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Παράταση της αποχής έως 29.2.2012 - Η κατάσταση στο Δ.Σ.Α.

Το σύνολο του δικηγορικού κόσμου και η χθεσινή Ολομέλεια των Προέδρων ακολουθεί κατ'ουσίαν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Δ.Σ.Α., που αποφάσισε πρώτη την παράταση της αποχής έως 29.2.2012. Η αυριανή Γ.Σ. του Δ.Σ.Η. αναμένεται να ακολουθήσει. Επειδή όμως τα πράγματα έχουν φθάσει στο απροχώρητο, και για τον κλάδο μας, αλλά και για τη χώρα και το σύνολο των εργαζομένων, η αποχή πρέπει να κινηθεί εντός συγκεκριμένων ορίων, και κυρίως να συνδιαστεί με σειρά κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, όπως άλλωστε έχουμε προτείνει με το από 7.2.2012 έγγραφό μας (θα το βρείτε ανηρτημένο στις 7.2.2012), η λήψη αποφάσεως επί του οποίου θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο πρωί στις 11.00. 
Στο μεταξύ, και επειδή η Αθήνα μας δείχνει το δρόμο, καλό είναι να γνωρίζουμε πως πάρθηκε η απόφαση αυτή, και τι την έχει ακολουθήσει. παραθέτουμε δελτίου τύπου της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων για τη στήριξη της αποχής:



ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ

(ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ - ΦΥΛΛΟ ΕΝΑ)


Την Τρίτη 14/02/2012, συνέβη το πιο αναπάντεχο γεγονός για τα δεδομένα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. Περίπου 1.500 συναδέλφισσες και συνάδελφοι μαζευτήκαμε στον Πανελλήνιο και κόντρα στις επιδιώξεις της ηγεσίας του ΔΣΑ επιβάλαμε και ψηφίσαμε ΑΠΟΧΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ μέχρι τις 29 του Φλεβάρη, με λειτουργία απεργιακής επιτροπής, κινητοποιήσεις στους δρόμους σε συντονισμό με τους δικηγόρους όλης της Ελλάδας και όλους τους εργαζόμενους, αλλά και νέα Γενική Συνέλευση (την Πέμπτη 23/02 και σε περίπτωση μη απαρτίας την Τρίτη 28/02).

Η πρόταση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΔΣΑ ήταν απόλυτα αναντίστοιχη με το μέγεθος των επιθέσεων που δεχόμαστε τόσο οι δικηγόροι όσο και συνολικότερα οι εργαζόμενοι από την κυβέρνηση του Μνημονίου και της Τρόικας. Η μεγάλη μάζα των συναδέλφων οδηγείται με τα νέα μέτρα στον αφανισμό: αύξηση ασφαλιστικών εισφορών (αναγκαστική μάλιστα κάθε τριετία), κατάργηση κατώτατων αμοιβών και προεισπράξεων, αφαίρεση δικηγορικής ύλης, τεράστιο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα, «απελευθέρωση» του επαγγέλματος, με λίγα λόγια στρώσιμο του δρόμου στις μεγάλες νομικές εταιρείες που θα υπαλληλοποιήσουν το σύνολο της δικηγορίας με τους όρους που ήδη είναι γνωστοί στους έμμισθους συναδέλφους μας: δουλειά από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου για ένα ξεροκόμματο και χωρίς ασφάλιση. Αν συνυπολογίσει κανείς τα χαράτσια και την εξαθλίωση των εργαζόμενων πελατών μας από τα μέτρα των 2 μνημονίων, καταλαβαίνουμε πόσες χιλιάδες συναδέλφισσες και συνάδελφοι αντιμετωπίζουν το αμέσως επόμενο διάστημα το φάσμα της ανεργίας και της πείνας.



Τι πρότεινε λοιπόν απέναντι σε όλα αυτά η πλειοψηφία του ΔΣ του ΔΣΑ με εισήγηση του Προέδρου του Αδαμόπουλου; «Αποχή από τις υποθέσεις του Δημοσίου» (βροντάει ο Όλυμπος!), «αποχή τις μέρες κατάθεσης και ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου» (αστράφτει η Γκιώνα!) και «συμβολικές» κινητοποιήσεις. Αφού ο Πρόεδρος μας ενημέρωσε (σχεδόν δημοσιογραφικά) για όλα αυτά τα «φρικτά» και «τερατώδη» μέτρα, μετά μας ανακοίνωσε τις μέχρι σήμερα κινήσεις-φωτιά του ΔΣΑ: συναντήσεις με τον τάδε γενικό γραμματέα του Υπουργείου, επιστολές στους δείνα βουλευτές και άλλα τέτοια συγκλονιστικά. Και το σημαντικότερο όλων: επιστολή – λέει – στην Λανγκάρντ (!) την ίδια (σε περίπτωση που της τελείωσε το χαρτί υγείας), για να επιληφθεί προσωπικά των ζητημάτων μας. Κι εκεί που ο Πρόεδρος και το Πάνσοφο Διοικητικό Συμβούλιο περίμεναν ότι οι χαχόλοι δικηγόροι θα ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα, εκστασιασμένοι από την «αποφασιστικότητα» και τη «μαεστρία» των κινήσεών τους, ο λαός των δικηγόρων έκανε το πιο απροσδόκητο διάβημα: γιουχάισε τους Συμβούλους που υποστήριξαν την πρόταση του ΔΣ, εκφράστηκε αυθόρμητα από πολλούς νέους συναδέλφους που (μετά από κλήρωση) πήραν το μικρόφωνο και ξεβράκωσαν τη συμβιβαστικότητα του ΔΣ, και στο τέλος ΨΗΦΙΣΕ ΑΠΟΧΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.

Μάταια προσπαθούσε ο πρόεδρος της Συνέλευσης σύμβουλος Κανελλόπουλος να «στήσει» («στήσει», χμμμ…) τρόπο ψηφοφορίας που να σώσει το ΔΣ από τον εξευτελισμό. Η αναλογία οποιασδήποτε πρότασης κατέβαζε το ΔΣ και της πρότασης για αποχή διαρκείας ήταν σε όλες τις ψηφοφορίες 4 με 5 προς 1 υπέρ της δεύτερης, σε ένα σώμα που ξεπερνούσε τα 1.000 άτομα που επίμονα περίμεναν ώρες για να μη στερηθούν το δικαίωμά τους να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Ήταν τόσος ο πανικός της πλειοψηφίας του ΔΣ που μόλις ψηφίστηκε η αγωνιστική πρόταση για την αποχή διαρκείας, έδωσαν εντολή να κοπούν τα μικρόφωνα για να μην συσταθεί η απεργιακή επιτροπή, που η Συνέλευση αποφάσισε ότι θα περιφρουρήσει και θα οργανώσει την απεργία μας. Τελικά, και με τους Συμβούλους της πλειοψηφίας να έχουν γίνει καπνός, συγκροτήθηκε απεργιακή επιτροπή που συνεδρίασε την επόμενη μέρα στα γραφεία του ΔΣΑ.

Τα γεγονότα της Τετάρτης 15/02/2012

Την επόμενη μέρα, η ηγεσία του ΔΣΑ πίστευε ότι η χθεσινή Συνέλευση ήταν απλώς ένα «κακό όνειρο» των Συμβούλων της πλειοψηφίας (όπως ένας άνθρωπος έχει εφιάλτες από το πολύ φαί που του έχει σταθεί στο στομάχι). Η απόφαση της Συνέλευσης, παρότι επιδόθηκε και πρωτοκολλήθηκε στον Σύλλογο, δεν ανέβηκε στο σάιτ (γιατί προφανώς κάποιοι το θεωρούν τσιφλίκι τους). Παρόλη την απόφαση της Συνέλευσης για «αυστηρότητα στη χορήγηση αδειών» προκειμένου να μην εκφυλιστεί η αποχή σε παρωδία, ο σύμβουλος Χαρακτινιώτης έγραφε μονότονα την λέξη «ΝΑΙ» σε όλα σχεδόν τα αιτήματα αδειών που του προσκομίζονταν. Την ίδια ώρα, στα μπλογκς και στα φέησμπουκ, Σύμβουλος που υποστήριξε την γραμμή του ΔΣ (ο Βερβεσός) κατακεραύνωνε τις «μειοψηφίες» και έλουζε με βρισιές όσους ψήφισαν την απόφαση για την αποχή ως βολεμένους και αχυράνθρωπους των «παχυλά αμοιβόμενων». «Οι χίλιοι», λέει, «δεν μπορούν να αποφασίζουν για τους 22.000». Όλα κι όλα, μόνο οι 25 του ΔΣ του ΔΣΑ μπορούν!
Η Επιτροπή Αγώνα Δικηγόρων στο συλλαλητήριο της Κυριακής 12/2Η Επιτροπή Αγώνα Δικηγόρων στο μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής 12/02.

Δυστυχώς γι’ αυτούς, οι συνάδελφοι δικηγόροι που συμμετείχαμε στη συνεδρίαση της απεργιακής επιτροπής δεν τους κάναμε την χάρη να τους αφήσουμε στην ησυχία τους. Με πρωτοβουλία συναδέλφων της Επιτροπής, κυκλοφόρησε η απόφαση της Συνέλευσης, ορίστηκαν επιτροπές για παρεμβάσεις στα Δικαστήρια και τα γραφεία των συναδέλφων και τέλος έγινε παράσταση στις επιτροπές αδειών για να περιφρουρηθεί την απόφαση των συναδέλφων, δηλαδή η αυστηρότητα στην χορήγηση αδειών. Είναι περιττό να πούμε ότι αυτή είμαι μια μάχη διαρκείας: τα πελατειακά κυκλώματα που μέσω «τηλεφωνημάτων» ή «άκρης» εξασφαλίζουν άδειες πέραν του αποφασισμένου πλαισίου δεν πρόκειται να παραδώσουν τόσο εύκολα τα όπλα, χωρίς τη μαζική συμμετοχή και την παρουσία όλων μας.

Τα γεγονότα της Πέμπτης 16/02/2012

Παρόλες τις τρομολαγνικές κραυγές των αντίπαλων της αποχής, κατευθυνόμενες μάλιστα από μέλη του ΔΣ, ότι οι δικηγόροι θα αρχίσουν πλέον να παρίστανται κατά εκατοντάδες χωρίς άδεια από τον Σύλλογο, η εικόνα στα Δικαστήρια είναι απολύτως διαφορετική. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων σέβεται την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, που εκφράζει γνήσια τις διαθέσεις της μεγάλης μάζας των μαχόμενων δικηγόρων. Το κλίμα αυτό διαπίστωσε στην Ευελπίδων η επιτροπή συναδέλφων που μοίρασε τις αποφάσεις της Συνέλευσης και κάλεσε στις κινητοποιήσεις. Ένα από τα θέματα συζήτησης στην Ευελπίδων (το πιο «μικρό», αλλά ίσως το πιο χαρακτηριστικό) είναι η αύξηση στην τιμή των μεγαρόσημων σε 2 και σε 3 ευρώ! Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης και του Υπουργείου συγκλίνουν σε μια Δικαιοσύνη πιο ακριβή, πιο ταξική, πιο δυσπρόσιτη για τους εργαζόμενους και τους φτωχούς που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από τους μεγαλοκαρχαρίες που διαθέτουν… άλλα κανάλια για να «βρουν το δίκιο τους».

Κι όμως, παρά την διάθεση αυτή των συναδέλφων, το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αρνείται το αποτέλεσμα της Συνέλευσης στο σύνολό του, δεν εκδίδει ούτε καν ένα δελτίο τύπου για την ενημέρωση του κοινού πάνω στα ζητήματα που έθεσαν οι συνάδελφοι και οργανώνει την υπονόμευση της απεργιακής κινητοποίησης.  

Η προσπάθεια αυτή της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου φάνηκε στη συνεδρίασή του την Πέμπτη 16/02. Το ΔΣ αρνείται ότι ηττήθηκε συνολικά από το σώμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου και θεωρεί ότι η μόνη αμφισβήτηση που εκφράστηκε αφορούσε το χρονικό διάστημα της αποχής. Έτσι, ένα συνολικό πλαίσιο αφυδατώνεται σε μια απλή «παράταση της αποχής μέχρι της 29/02». Με τον τρόπο αυτό, το ΔΣ σαμποτάρει την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνέλευσης: δεν αναγνωρίζει τη συγκρότηση και την ύπαρξη της Απεργιακής Επιτροπής, σφυρίζει αδιάφορα για τις άδειες και τα συμβόλαια (αλήθεια, τι νόημα έχει να κόβονται παραστάσεις στα συμβόλαια όταν είναι ζήτημα ημερών να καταργηθεί η παράσταση δικηγόρων σε αυτά;;;) και το σημαντικότερο: το ΔΣ δεν λέει κουβέντα για την ύπαρξη νέας Γενικής Συνέλευσης στις 23/02 και μετά στις 28/02!

Για να δώσουμε δύο μονάχα στιγμιότυπα από τη συνεδρίαση του ΔΣ: το ένα ήταν όταν ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Μπουλούκος δήλωσε ότι το ΔΣ σέβεται απόλυτα την αποχή, αλλά οι επιτροπές αδειών «πρέπει να δίνουν άδεια ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ» (μόνο αν έχεις περάσει από το μεγάλο σχολείο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ξέρεις να οργανώνεις τόσο καλά μια απεργία). Το άλλο στιγμιότυπο ήταν η καταγγελία του συμβούλου Σαραφιανού ότι ο σύμβουλος Βραχιώτης αποκάλεσε τους συναδέλφους που συμμετέχουν στην απεργιακή επιτροπή «ξυπόλητους» και «ξεβράκωτους». Είναι περιττό να πούμε ότι πιστεύουμε απόλυτα την καταγγελία: όχι γιατί οι τύποι αυτοί δεν έχουν τρόπους, αλλά γιατί εκφράζουν κοινωνικά και πολιτικά (και φυσικά είναι και οι ίδιοι) αφεντικά, και μάλιστα κακά αφεντικά. Η διαφορά σήμερα είναι ότι τα μέτρα της κυβέρνησης θέλουν να μας κάνουν όλους υπαλλήλους σε αυτά τα αφεντικά, για να μας δίνουν 300 ευρώ και μετά να μας αποκαλούν «ξυπόλητους και ξεβράκωτους». Κολλάει απόλυτα…


Στην απεργιακή επιτροπή προτείνουμε:
Δελτίο τύπου που να ενημερώνει τους εργαζόμενους και όλο τον λαό γιατί απέχουμε, μαζί με πλατιά καμπάνια ενημέρωσης των δικηγόρων και όλης της κοινωνίας.
Περιφρούρηση της αποχής σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ, τράπεζες και μεγάλες νομικές εταιρείες.
Αυστηρή τήρηση των κανόνων στην χορήγηση αδειών, όχι συμβόλαια.
Πρόσκληση σε αγωνιζόμενους χώρους για συντονισμό: στους Χαλυβουργούς που δείχνουν το δρόμο με τον ανυποχώρητο αγώνα τους, στους εργαζόμενους στην Ελευθεροτυπία, στον ΑΛΤΕΡ, σε κάθε μικρό ή μεγάλο εργατικό χώρο.
Πανελλαδική Πανδικηγορική πορεία στην ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου.
Υλοποίηση των αποφάσεων για τις νέες Γενικές Συνελεύσεις του ΔΣΑ.

Email επικοινωνίας: taneathsapoxhs@yahoo.gr
όμο, καλό είναι να ξέρουμε τι γίνεται στο Σύλλογο της πρωτεύουσας. Παραθέτουμε έγγραφο της 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου