Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Οδεύουμε προς συνέχιση της αποχής

Το Δ.Σ. του Δ.Σ.Η. στη χθεσινή συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση τη Δευτέρα, 20.2.2012, ώρα 12.00 στην αίθουσα του Α' Τριμελούς, με επαναληπτική συνεδρίαση την Τρίτη, 21.2.2012, την ίδια ώρα, με θέματα την ενημέρωση για τα μέτρα κατά των δικηγόρων, και τις επόμενες κινητοποιήσεις. 
Όσον αφορά την αποχή, αποφασίσθηκε να διακοπεί η αποχή για σήμερα και αύριο, και να συνεχισθεί η αποχή από τη Δευτέρα, 20.2.2012 έως τα τέλη του μήνα, εφόσον θα λάβει τέτοια απόφαση η Ολομέλεια των Προέδρων, που συγκαλείται το Σάββατο στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι ο Δ.Σ.Α. σε μια δραματική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 14.2.2012, έλαβε απόφαση για συνέχιση της αποχής από σήμερα έως 29.2.2012, με την παράλληλη διοργάνωση και συμμετοχή σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Η απόφαση αυτή ήταν αντίθετη από την πρόταση του Προέδρου, Αδαμόπουλου, ο οποίος πρότεινε πενθήμερη αποχή. 
Οι κινητοποιήσεις  αναμένεται να είναι έντονες, και υπό το βάρος της ψήφισης του καταστροφικού δεύτερου μνημονίου, αλλά και από τα μέτρα τα οποία καλείται να λάβει η δικομματική κυβέρνηση έως τα τέλη του μήνα, τα οποία είναι τα εξής:
(1) κατάργηση του ελάχιστου ποσού αναφοράς. Αυτό σημαίνει ότι εδώ τελειώνουν τα διπλότυπα, και τα κατώτερα όρια αμοιβών.
(2) θεσμοθέτηση συγκεκριμένου χαμηλού ποσού ανά διαδικαστική πράξη, το οποίο θα είναι πολύ κατώτερο του παρακρατούμενου σήμερα 12% επί της αξίας των διπλοτύπων. Με τα ποσά αυτά θα καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα των δικηγορικών συλλόγων. Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται πλήρως οι σύλλογοι, όπως τους γνωρίζουμε σήμερα, και μετατρέπονται σε απλά επιμελητήρια.
(3) τροποποίηση του περυσινού νόμου περί διαμεσολάβησης. Στο εξής δεν απαιτείται ο διαμεσολαβητής να είναι δικηγόρος, και μπορεί να είναι οποιοσδήποτε. Αυτό σημαίνει ότι ανατρέπεται εκ βάθρων το μοναδικό από τα τελευταία μέτρα, το οποίο αύξανε τη δικηγορική ύλη, και θα μπορούσε να συμβάλλει στην πραγματιή επιτάχυνση της δικαιοσύνης. 
Όλα τα υπόλοιπα μέτρα θα περάσουν μέσω των τροποποιήσεων του Κώδικα περί Δικηγόρων, και θα πρέπει να ψηφιστούν έως τέλη Ιουνίου. 
Η παράταξή μας πρότεινε να ευθυγραμμιστούμε με την απόφαση της Ολομέλειας, εφόσον αποφασίσει, όπως αναμένεται τη συνέχιση της αποχής έως 29.2.2012. Αν όμως η απόφαση είναι διαφορετική, να αποφασίσει η Γενική Συνέλευση για τη στάση του Δ.Σ.Η. Παράλληλα να συμμετάσχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις κατά του μνημονίου, που θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα, και να συμπορευτούμε με τους λοιπούς φορείς και το λαικό κίνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου