Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Για το διανεμητικό λογαριασμό

Σχετικά με το διανεμητικό λογαριασμό, η παράταξή μας κατέθεσε σήμερα το ακόλουθο έγγραφο στο Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου:

Ο Διανεμητικός Λογαριασμός του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου λειτουργεί με βάση την με αριθμ. 32887/12.11.1997 Υπουργική Απόφαση, όπου καθορίζονται τα ποσοστά παρακράτησης από τις δικαστικές ή μη πράξεις των δικηγόρων (συμβόλαια, διπλότυπα, αναγκαστικές απαλλοτριώσεις κ.λ.π.) Ο λογαριασμός αυτός έχει έντονο κοινωνικό χαρακτήρα και θεσπίστηκε κυρίως υπέρ των νέων συναδέλφων και των εχόντων μικρό κύκλο εργασιών ή και ασθενών μακροχρόνια συναδέλφων.
Μέχρι την έκρηξη της κρίσης το 2008, αλλά και δύο (2) χρόνια μετά απ’ αυτήν, ο διανεμητικός λογαριασμός λειτούργησε σε ικανοποιητικά τηρουμένων των αναλογιών, οικονομικά επίπεδα. Όμως:
•    Στις 31.01.2010 ο διανεμητικός λογαριασμός είχε στο ταμείο του ποσό 218.731,63 ευρώ.
•    Στις 31.01.2011 ο διανεμητικός λογαριασμός είχε στο ταμείο του ποσό 114.749,80 ευρώ.
•    Στις 31.01.2012 ο διανεμητικός λογαριασμός είχε στο ταμείο του ποσό 48.971,98 ευρώ.
Παρατηρούμε, δηλαδή, ότι το ποσό του διανεμητικού λογαριασμού στις 31.01.2011 είχε μείωση κατά ποσοστό 50% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010 και το ποσό του διανεμητικού λογαριασμού στις 31.01.2012 είχε μείωση κατά ποσοστό 65% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011!
Η κατρακύλα αυτή συνδέεται άμεσα με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική που ασκούσε τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και τη τριτοκομματική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, με την υπόδειξη των τριών προστάτιδων δυνάμεων (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) σε άμεση συνέργεια με την οικονομική και πολιτική ελίτ της Ελλάδας. Η καταβαράθρωση αυτή των οικονομικών του διανεμητικού έχει μικρή σχέση με την μη πληρωμή των διπλοτύπων προείσπραξης και τη μη καταβολή των οφειλών από μεγαλοοφειλέτες συναδέλφους του Δ.Σ.Η. Η μη πληρωμή των λεγομένων ποσών αναφοράς επιτείνεται σε περιόδους οικονομικής πολιτικής και ηθικής κρίσης, αλλά δεν επαρκεί για την εξήγησή της.
Αυτή εξηγείται πλήρως και αποσαφηνίζεται μόνον αν συνδεθεί με την οικονομική πολιτική και εφαρμόζει αδίστακτα η κυβέρνηση Παπαδήμου, ΠαΣοΚ, ΝΔ και ΛαΟΣ, υπό τις ευλογίες του εθνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς κεφαλαίου, εις βάρος των μισθωτών, δημοσίου, στενού ή ευρύτερου, και ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενων, νέων, γυναικών και χαμηλών οικονομικά αγροτικών στρωμάτων.
Ενόψει της υπογραφής του νέου Μνημονίου και των δεσμέσεων που έχει αναλάβει η τριμερής συγκυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου, επέρχονται πλείστες όσες τροποποιήσεις στον Κώδικα περί Δικηγόρων, οι οποίες κατατείνουν στην εξαφάνιση της κοινωνικής δικηγορίας, στη συρρίκνωση της μαχόμενης δικηγορίας, την υπαλληλοποίηση του μεγίστου αριθμού των δικηγόρων, στην πληβειοποίηση της τεράστιας μάζας των δικηγόρων και στην περαιτέρω ενίσχυση του ατομισμού, της ισχυροποίησης των δικηγορικών εταιρειών, οι οποίες παίρνουν νέα μορφή, αφού δεν θα είναι πλέον αμιγώς δικηγορικές εταιρείες.
Οποιαδήποτε μέτρα κι αν προτείνομε, οποιεσδήποτε λύσεις κι αν εφεύρομε για την διατήρηση του διανεμητικού λογαριασμού (π.χ. να δίδεται μόνο στους νέους/ες συναδέλφους (5ετίας ή 7ετίας), να αυξηθούν τα παρακρατούμενα ποσοστά υπέρ του διανεμητικού, να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή απαλλοτριώσεων κ.λ.π.), αυτές θα εξαρτώνται άμεσα από την ασκούμενη οικονομική πολιτική, πολιτική ύφεσης, κοινωνικής, οικονομικής ηθική και ανθρωπιστικής κρίσης.
Μόνη λύση κατά τη γνώμη μου η σύμπηξη ενός μετώπου εργαζομένων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, νέων, γυναικών, αυτοαπασχολούμενων και χαμηλών οικονομικά αγροτικών στρωμάτων, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την άνοδο στο προσκήνιο νέων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, με προτεραιότητες:
•    Την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εκμεταλλευόμενων τάξεων.
•    Την αναδιάρθρωση του χρέους υπέρ των εργαζομένων πολιτών και όχι υπέρ των δανειστών-τοκογλύφων και την διαγραφή του μέγιστου μέρους του χρέους.
•    Την προστασία των Ταμείων από το «κούρεμα».
•    Την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των Τραπεζών.
•    Την ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας.

Ηράκλειο 06.12.2012
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


ΓΙΩΡΓΟΣ  ΒΑΘΙΑΝΑΚΗΣ       ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ       ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου