Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Ναι είπε ο Άρειος Πάγος στην αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου

Απόφαση του τύπου "ναι μεν, αλλά", η οποία όμως δικαιώνει και πάλι το Δημόσιο και τη ΔΕΗ ΑΕ, και μας στέλνει στο ταμείο (για να πληρώσουμε όμως) εξέδωσε το τμήμα αναστολών του Αρείου Πάγου.  Η απόφαση ήταν αναμενόμενη και κινείται στο ίδιο ερμαφρόδιτο πλαίσιο με την απόφαση του ΣτΕ. Ουδείς ανώτατος αναιρετικός δικαστής μπήκε στον κόπο να κρίνει τι γίνεται στην πράξη, και να μας εξηγήσει πως θα πληρώσουμε τα ατέλειωτα χαράτσια και για ποιο λόγο το πολυγραφότατο Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει έως σήμερα μια υπουργική απόφαση που να ρυθμίζει το θέμα σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, αλλά έχει αφήσει την ερμηνεία των αποφάσεων στους υπαλλήλους της ΔΕΗ ΑΕ και σε κατώτατα στελέχη του υπουργείου. Στην πράξη λοιπόν, όλοι οι πολίτες εκβιάζονται καθημερινά βάρβαρα από τις ΔΟΥ ΑΕ (αλήθεια, πως δεν το σκέφτηκε αυτό κανείς;) και τη ΔΕΗ ΑΕ για να πληρώσουν το χαράτσι με την απειλή της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συναδέλφου, την οποία υποχρέωσε η ΔΕΗ ΑΕ να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι θα πληρώσει το χαράτσι που θα της επιβληθεί με τους μελλοντικούς λογαριασμούς προκειμένου να επανασυνδέσει το ρεύμα σε ένα χώρο που εκείνη επρόκειτο να μισθώσει. Στα παράπονα της συναδέλφου η ΔΕΗ ΑΕ απάντησε ότι η υπάλληλος που την υποχρέωσε σε αυτήν τη διαδικασία αυτενήργησε, ότι δεν είχε εντολές για να ενεργήσει ως ενήργησε, αλλά, παρ'όλα αυτά δεν πρόκειται να της γίνει ούτε καν επίπληξη. Η γενικευμένη κοροιδία στον ανώτατο βαθμό.
Ακολουθεί το δημοσίευμα των Νέων, και μια ειρωνική  δήλωση Στουρνάρα ("θα σεβαστώ την απόφαση τώρα που κέρδισα - δεν σέβομαι τις αποφάσεις που χάνω - πληρώστε για να μην ταλαιπωρηθείτε"), την οποία αφιερώνω σε όσους υποστηρίζουν δικαστικά και πολιτικά τις κυβερνητικές επιλογές, και τους εύχομαι να ζήσουν αυτήν τη δημοκρατία σε κάθε έκφανση του βίου τους (μακριά από εμάς πάντως). Η επανάσταση των δικαστών αργεί. Επείγει να προηγηθεί η δική μας.

 Από την ηλεκτρονική έκδοση των Νέων:

Δεκτή έκανε ο Αρειός Πάγος την αίτηση του υπουργείου Οικονομικών για αναστολή της απόφασης του Πρωτοδικείου της Αθήνας, η οποία έκρινε παράνομη την είσπραξη του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ. Ετσι, η Επιχείρηση θα συνεχίσει να εισπράττει το τέλος μέσω των λογαριασμών ρεύματος, ωστόσο δεν θα μπορεί να κόβει το ρεύμα σε όσους δεν το πληρώνουν.


Αυτό αποφάσισε το τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου, ακολουθώντας ουσιαστικά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (1972/2012).
Το Συμβούλιο έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να ανασταλεί η υπ’ αριθμ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων (Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών-ΕΕΤΗΔΕ), μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. 
Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει ότι το ΕΕΤΗΔΕ δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έχουν ακυρώσει την υπ' αριθμ. 1211/2011 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (που επιβάλλει το τέλος) κατά το σκέλος εκείνο, που προβλέπει τη διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος σε όποιον δεν πληρώνει το ΕΕΤΗΔΕ.
Το τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου, με πρόεδρο τον αρεοπαγίτη Παναγιώτη Ρουμπή και μέλη τους επίσης αρεοπαγίτες Γεώργιο Σακκά και Δήμητρα Υφαντή, με την υπ' αριθμ. 227/2012 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του κ. Στουρνάρα και ανεστάλη η επίμαχη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που απαγόρευε στη ΔΕΗ να εισπράττει το επίμαχο τέλος μέσω των λογαριασμών του ρεύματος.
Οι τρεις αρεοπαγίτες έκριναν ότι από την εφαρμογή της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου με την οποία η ΔΕΗ υποχρεώνεται να δέχεται την καταβολή από τους καταναλωτές του αντιτίμου των λογαριασμών που εκδίδει, «αφαιρουμένου του αναγραφόμενου ποσού του τέλους ηλεκτροδότησης που επιβλήθηκε με το άρθρο 53 Ν. 4021/2011, θα προκύψει κίνδυνος βλάβης για το Ελληνικό Δημόσιο ως αληθινό δικαιούχο και τη ΔΕΗ ΑΕ ως μη δικαιούχο διάδικο, η αποκατάσταση της οποίας δεν θα είναι ευχερής, αφού με την μη άμεση απόδοση του ΕΕΤΗΔΕ, μέσω της ΔΕΗ,
τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ τόσο για το 2012 όσο και για το 2013».
Κατόπιν αυτών, οι αρεοπαγίτες έκαναν δεκτή την αίτηση αναστολής του κ. Στουρνάρα κατά το σκέλος αυτό. Οι δικαστές του Αρείου Πάγου, παρότι υπουργείο Οικονομικών και η ΔΕΗ δεν είχαν ζητήσει με τις αιτήσεις τους την αναστολή του σκέλους της πρωτόδικης απόφασης, που αφορά τη διακοπή του ρεύματος και τις ποινικές ρήτρες, δεν ανέστειλαν την πρωτόδικη απόφαση κατά το μέρος εκείνο, που αφενός υποχρεώνει τη ΔΕΗ «να μη διακόπτει την παροχή του ρεύματος στους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το τέλος ηλεκτροδότησης, που επιβλήθηκε με το άρθρο 53 του Ν. 4021/2011» και αφετέρου τη διάταξη εκείνη της πρωτόδικης απόφασης «περί απειλής χρηματικής ποινής για κάθε παραβίαση αυτής ανά καταναλωτή και κατά ημέρα παραβίασής της». 
Δηλαδή, εάν η ΔΕΗ προβεί σε διακοπή του ρεύματος, τότε υποχρεούται, ως ποινική ρήτρα, να καταβάλει σε κάθε καταναλωτή για κάθε ημέρα διακοπής το ποσό των 300 ευρώ, όπως προβλέπει η πρωτόδική απόφαση.
Η απόφαση αυτή του τριμελούς συμβουλίου του Αρείου Πάγου ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της αίτησης του κ. Στουρνάρα, που ζητάει να αναιρεθεί η πρωτόδικη απόφαση. Η αίτηση αυτή θα συζητηθεί στον Αρειο Πάγο στις 22 Μαρτίου 2013.
Δήλωση Στουρνάρα

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε:

«Είναι προφανές ότι θα σεβαστώ την απόφαση του Αρείου Πάγου. Το πρόβλημα, εξάλλου, αφορά το επόμενο εξάμηνο, διότι μετά, το ΕΕΤΗΔΕ θα ενσωματωθεί στον ενιαίο φόρο για τα ακίνητα. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει υπόψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου τους επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν να μην διαταραχθεί το σύστημα είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ. Και για τους πολίτες, εξάλλου, είναι ευκολότερη η πληρωμή μέσω της ΔΕΗ και όχι μέσω των ΔΟΥ, γιατί υφίστανται μεγαλύτερη ταλαιπωρία».

2 σχόλια: