Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων (Κώδικας περί Δικηγόρων και κινητοποιήσεις)

Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στην Κομοτηνή με κύριο θέμα τις τροποποιήσεις του Κώδικα περί Δικηγόρων αλλά και τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων του κλάδου. Από το ΔΣΗ μετέχει στην Ολομέλεια πολυμελής αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Πρόεδρο, και τους συμβούλους Κοσμαδάκη και Παπαδαντωνάκη, καθώς και τον Πρόεδρο του ΛΕΑΔΗ, Μανούσο Ξενάκη. 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΚΩΔΙΚΑ:
Οι εργασίες της Ολομέλειας προχωρούν εξαιρετικά αργά, και δεν αναμένεται να καταλήξουν σε οριστικό αποτέλεσμα για τις διατάξεις του Κώδικα. Στη συνεδρίαση του ΔΣ/ΔΣΗ της περασμένης Πέμπτης, κατά την οποία συζητήθηκαν οι προτάσεις των εισηγητών του Συλλόγου μας, διαπιστώθηκε η ύπαρξη έντονου προβληματισμού και διαφορετικών απόψεων σχετικά με τις διατάξεις του Κώδικα, αλλά και τη διαδικασία που ακολουθείται από την Ολομέλεια, η οποία κρίθηκε προφανέστατα ως αναποτελεσματική, εφόσον οι παρατηρήσεις των Συλλόγων θα έπρεπε να έχουν υποβληθεί προ πολλού στην Επιτροπή Σύνταξης, εκείνη να τις κατατάξει κατ'άρθρο και να τις επιστρέψει μαζί με το προτεινόμενο αρχικό σχέδιο στους Συλλόγους, ούτως ώστε να υπάρχει μια συνολική εικόνα στους συνέδρους και να είναι ευχερής ο σχηματισμός της καλλίτερης δυνατής τελικής πρότασης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε όμως, με αποτέλεσμα να γίνονται ατέλειωτες συζητήσεις, εισηγήσεις και παρατηρήσεις σε κάθε άρθρο. Κατά συνέπεια, θα είναι μάλλον απίθανη η ολοκλήρωση της διαδικασίας στα πλαίσια αυτής της Ολομέλειας, γεγονός που θα προκαλέσει ακόμη ένα πλήγμα -εξ ιδίων αυτή τη φορά- στον κλάδο. Η εισήγηση του εκπροσώπου της παράταξής μας, Γιάννη Λεβέντη, έχει υποβληθεί εγγράφως στο ΔΣΗ και είναι στη διάθεση οποιουδήποτε. 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ:
Το θέμα των κινητοποιήσεων θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση, οπότε αναμένεται να έχει γίνει γνωστή και η απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Η πρώτη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των Δικαστών με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Δικαιοσύνης δεν είχε αποτέλεσμα και θα υπάρξει και δεύτερη. Το γεγονός αυτό  κανονικά θα οδηγήσει στη συνέχιση των κινητοποιήσεων των Δικαστών. Μέχρι αυτή τη στιγμή πάντως δεν έχουμε κάποιο νέο από τη Γενική Συνέλευση των Δικαστών και Εισαγγελέων. 
Θα πρέπει πάντως να τονίσω για άλλη μια φορά ότι η ηγεσία των Δικαστών εμφανίζεται να στέκει φοβισμένη και αμήχανη μπροστά στην εκτελεστική εξουσία, και να περιορίζει τις διεκδικήσεις της μόνο στο μισθολογικό πεδίο, χωρίς να θέτει ούτε το θέμα της πραγματικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, ούτε την τρομακτική αφαίρεση ύλης από αυτήν. Οι δικαστές θα έπρεπε να ζητήσουν από τον πρωθυπουργό τον άμεσο σεβασμό της εκτελεστικής εξουσίας στην απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για το χαράτσι, και όχι να αφήνουν το Στουρνάρα να προαναγγέλλει την κυβερνητική ανυπακοή στην απόφαση, απειλώντας με νέα πιο επώδυνα μέτρα στην περίπτωση που δεν εισπραχθεί το χαράτσι από τη ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου