Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Με 229 "ναι" και 39 διαφοροποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν τα μέτρα

(αναδημοσίευση από το iskra)


Σχόλιο: να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για τα πρώτα μέτρα. Έπεται θύελλα. Επίσης ότι ο Ηλίας Καματερός ήταν ο μόνος από τους βουλευτές που είχαν διαφοροποιηθεί στην ψηφοφορία της Παρασκευής ή ψήφισαν "ναι", αλλά υπέγραψαν τη γνωστή επιστολή των 15, που ψήφισε "ναι" στη χθεσινή ψηφοφορία.

(Πεμ. 16/7/15 - 12:20 - 14:57)        
Με 229 «ναι» από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, έναντι 64 «όχι», πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας. Σημαντικές διαφοροποιήσεις υπήρξαν στο ΣΥΡΙΖΑ, αφού 32 βουλευτές είπαν «όχι» (μεταξύ των οποίων τρεις υπουργοί) και 6 «παρών», ενώ η βουλευτής Καβάλας Αλεξάνδρα Τσανάκα απουσίαζε.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ «όχι» ψήφισαν οι: Παναγ. Λαφαζάνης, Δημ. Στρατούλης, Στάθης Λεουτσάκος, Θαν. Πετράκος, Γιάνης Βαρουφάκης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αγλαΐα Κυρίτση, Κώστας Ήσυχος, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ιωάννης Σταθάς, Κώστας Ζαχαριάς, Αθανάσιος Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, Θωμάς Κώτσιας, Ιωάννα Γαϊτάνη, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Ραχήλ Μακρή, Αμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Ιωάννης Ζερδελής, Ελένη Ψαρρέα, Κώστας Δελημήτρος, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης, Στέφανος Σαμοΐλης, Ευγενία Ουζουνίδου.

 «Παρών» ψήφισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Ηρώ Διώτη, Νίκος Μιχαλάκης, Βασιλική Λέβα.
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΚΟΡΜΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ
Κύκλοι της Αριστεράς εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην πράξη τα νέα μνημονιακά μέτρα.
Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν προς επίρρωση αυτής της εκτίμησης όχι μόνο τις διαφοροποιήσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις υπογραφές μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σε κείμενο αντίθεσης στη συμφωνία, που ξεπερνούν το 50% του σώματος και κυρίως το κύμα αρνητικών αποφάσεων των Νομαρχιακών Επιτροπών απέναντι στη Συμφωνία και το γενικευμένο κύμα αντιδράσεων ανάμεσα στα απλά μέλη του κόμματος και τον αριστερό προοδευτικό κόσμο.
Πάντως, μετά τη λήξη των ψηφοφοριών το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφοροποιήθηκαν στην ψηφοφορία για τα μέτρα, τόνισαν ότι η ψήφος τους δεν συνεπάγεται άρση της εμπιστοσύνης τους στην κυβέρνηση. Όπως οι Παναγ. Λαφαζάνης και Κώστας Ήσυχος υπογράμμισαν με δηλώσεις τους στηρίζουν πλήρως την κυβέρνηση και τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε κάθε ιδέα τεμαχισμού ή διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες θεωρούν ανεπίτρεπτες και καταστροφικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει σε κάθε περίπτωση να μείνει ενωμένος με σεβασμό των διαφορετικοτήτων, σημείωναν, ενώ χαρακτηριστικά έλεγαν ότι δεν επιδιώκουν με κανέναν τρόπο να "πέσει" η κυβέρνηση, πολύ περισσότερο που δεν υπάρχει  καλύτερη εναλλακτική κυβερνητική λύση. 'Οπως με έμφαση τόνιζαν χαρακτηριστικά : στηρίζουν την κυβέρνηση και σέβονται τον πρωθυπουργό αλλά δεν στηρίζουν μνημόνια και μνημονιακά μέτρα
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΤΑΜΗΣ
Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου