Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Δήλωση του Μιχάλη Σαρχιανάκη

Ο Μιχάλης Σαρχιανάκης κατέθεσε στη Γραμματεία του Δ.Σ.Η. την παρακάτω δήλωση, που απευθύνεται σε όλα τα μέλη του Συλλόγου:



ΔΗΛΩΣΗ

Μιχαήλ Γ. Σαρχιανάκη, δικηγόρου στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου με Α.Μ 842, κατοίκου Ηρακλείου, οδός Δαιδάλου 35, μέλους του Δ.Σ του Δ.Σ.Η.  



 ΠΡΟΣ

 Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου

Αγαπητοί Συνάδελφοι-ες, 

Αφορμή για την παρούσα μου υπήρξε η χθεσινή απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ του Δ.Σ.Η, με την οποία θέτει ζητήματα διαδικαστικά, αλλά και ουσίας σχετικά με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015. Νομίζω περιττεύει να επιχειρηματολογήσω όσον αφορά την προσωπική μου τοποθέτηση, όσο και εκείνη των μελών της Δικηγορικής Συσπείρωσης Ηρακλείου υπέρ του ΟΧΙ. Θα πρέπει όμως να αναφερθώ εν συντομία στο τι οδήγησε εμένα και τον συνάδελφο Μανόλη Ατσαλή στην αποχώρηση μας από το Δ.Σ, πριν την ψηφοφορία για τη λήψη της παραπάνω απόφασης.  
Ήδη στην συνεδρίαση του Δ.Σ της 29/6/2015 είχε αναφερθεί από τον Πρόεδρο ότι θα έπρεπε να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους ως Διοικητικό Συμβούλιο έως την Κυριακή και να αποφύγουμε οτιδήποτε θα μπορούσε να οξύνει τα πνεύματα μεταξύ των συναδέλφων. «Έκρουε όμως ήδη ανοικτές θύρες» ο Πρόεδρος, καθώς ως παράταξη είχαμε κρίνει ότι δεν θα έπρεπε να επιδιώξουμε να συζητηθεί το θέμα του δημοψηφίσματος στο Δ.Σ, ούτε είχαμε καταθέσει σχετική πρόταση ή κείμενο. Τι μεσολάβησε από την Δευτέρα; Τίποτα άλλο από την προσπάθεια των υποστηρικτών του «ΝΑΙ» να αποσπάσουν όσο περισσότερες ανακοινώσεις και ψηφίσματα μπορούσαν από μαζικούς φορείς, συνδικαλιστικούς και μη, στην κατεύθυνση αποδόμησης του Δημοψηφίσματος, ανεξαρτήτως των υπαρκτών (πολιτικών πρωτίστως) προβλημάτων του, χωρίς φυσικά προσφυγή στη βάση, καθώς μια Γενική Συνέλευση πάντα κρύβει εκπλήξεις. Όσον αφορά τους Δικηγορικούς Συλλόγους, ο Δ.Σ.Θ παρενέβη απροκάλυπτα υπέρ του «ΝΑΙ», ο Δ.Σ.Α πιο «κομψά», όπως «κομψή» είναι και η διατύπωση του Συμβουλίου μας. Όπως τόνισα, πριν την αποχώρηση μου, στα μέλη της πλειοψηφίας:
1) Αν το θέμα ήταν νομικό, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στην πλειοψηφία ότι δεν ασχολήθηκε αντίστοιχα με τις νομικές πλευρές πολύ σπουδαιοτέρων ζητημάτων, όπως τα Μνημόνια, το PSI, υπαγωγή στο Αγγλικό Δίκαιο κλπ. Η Δικηγορική Συσπείρωση Ηρακλείου ήταν πάντα εκείνη που έβαζε τα ζητήματα, υπέβαλε προτάσεις για ψηφίσματα και καλούσε σε κινητοποιήσεις. Η πλειοψηφία αντιθέτως άφηνε πάντα την Ολομέλεια των Συλλόγων και τον Δ.Σ.Α ειδικότερα να «βγάλουν το φίδι από την τρύπα». Ακόμη όμως και με νομική διατύπωση, η κριτική της αντιπολίτευσης για αντισυνταγματικότητα λόγω δημοσιονομικού θέματος (βλ. ΠΑΣΟΚ-Βενιζέλος) ή για ασαφές ερώτημα είναι παρούσα στην ανακοίνωση της πλειοψηφίας. Όπως πολιτικό στίγμα έχει και η επιλογή εκείνης της κριτικής από θεσμικά όργανα που την βολεύει (Συμβούλιο της Ευρώπης έναντι ανακοίνωσης των ειδικών εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την Προώθηση μιας δημοκρατικής και δίκαιης διεθνούς τάξης πραγμάτων και για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή αλληλεγγύη), 2) Αν το ζήτημα ήταν πολιτικό, όπως θεωρώ ότι είναι, τότε θα έπρεπε να ακουστεί η φωνή της βάσης, δηλαδή η φωνή της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Δ.Σ.Η. Αφού δεν έγινε αυτό, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι μια, νόμιμη φυσικά, συγκυριακή όμως συνδικαλιστικά πλειοψηφία, μπορεί να εκφράσει τον Δ.Σ.Η. για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Κατόπιν αυτών είναι προφανές ότι η εν λόγω απόφαση - ανακοίνωση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. ούτε με εκφράζει, ούτε και με δεσμεύει και θεωρώ ότι το αυτό ισχύει και για πολλά άλλα μέλη του Δ.Σ.Η.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η παραπάνω απόφαση μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ κακό προηγούμενο για τον Σύλλογο μας στις δύσκολες μέρες που ζούμε και στις ακόμα δυσκολότερες που έρχονται και καλό θα είναι να το σκεφτούν αυτοί που την έλαβαν, πριν επαναλάβουν κάτι ανάλογο.
                                                                 
                                                                      Ηράκλειο  2/7/2015     

                                                          ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΡΧΙΑΝΑΚΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου