Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας

Και για να δώσω τροφή τη συζήτηση που γίνεται , χωρίς χρήση αριστερόμετρων. αλλά με τη χρήση της κοινής λογικής:
Η κυβέρνησή μας κατέθεσε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή τις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι οποίες επιβάλλεται από την τρόικα να ψηφιστούν μέχρι αύριο το βράδυ. Οι πληροφορίες από όλες τις πλευρές συγκλίνουν  ότι είναι οι ίδιες τροποποιήσεις που ξεσήκωσαν τους δικηγόρους τον περασμένο Νοέμβριο, απορρίφθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία (95,82%) στο δημοψήφισμα που έγινε μεταξύ των δικηγόρων της χώρας (βλ ανάρτηση της Δικηγορικής Συσπείρωσης Ηρακλείου της 3.12.2014). Τη στιγμή αυτή συνεδριάζει η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων. Η απόφαση αναμένεται να ταυτιστεί με το αποτέλεσμα εκείνου του δημοψηφίσματος, γιατί οι προωθούμενες διατάξεις είναι καταστροφικές. Τις διατάξεις μπορείτε να τις βρείτε στην ιστοσελίδα της Βουλής.
Θυμίζω τις πιο προκλητικές διατάξεις:

-Στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης δεν προηγούνται οι πολίτες έναντι των τραπεζών στους πλειστηριασμούς.

-Σε περίπτωση πτώχευσης εταιρίας λόγω χρεών σε εργαζόμενους, ΙΚΑ, εφορία, προμηθευτές και τράπεζες εφόσον διαθέτει ακίνητο που θα βγει σε πλειστηριασμό, μειώνεται το ποσοστό διεκδίκησης των εργαζομένων οι οποίοι είχαν το προνόμιο να αξιώσουν τα δεδουλευμένα τους, σε αντίθεση με το υψηλό ποσοστό απαιτήσεων μπορούν να έχουν οι τράπεζες.

-Σύντμηση των προθεσμιών σε βάρος του οφειλέτη για να σταματήσει την κατάσχεση.

- Ως τιμή πρώτης προσφοράς στον πλειστηριασμό ορίζεται η εμπορική αξία του ακινήτου κατά τη στιγμή της κατάσχεσης, έναντι της αντικειμενικής αξίας που ισχύσει σήμερα. Αυτό θα έχει συνέπεια, τώρα που οι εμπορικές αξίες είναι πολύ χαμηλότερες, να αφαιρείται χρηματική αξία από το ακίνητο, σε βάρος των οφειλετών και υπέρ των αγοραστών όποιοι κι αν είναι αυτοί.

-Δίκες χωρίς μάρτυρες στο ακροατήριο με την προσκόμιση όλων των εγγράφων και των μαρτυρικών καταθέσεων που γίνονται ενώπιον συμβολαιογράφου, σε αστικές διαφορές.

Θυμίζω επίσης τις διαρκείς αντιδράσεις του συνόλου του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των δημοκρατικών πολιτών για τις διαδικασίες της εξπρές εισαγωγής και ψήφισης όλων των μνημονιακών νομοθετημάτων. Τώρα που χρησιμοποιεί την ίδια τακτική η κυβέρνησή μας, και δεν μας αφήνει καν περιθώριο ούτε να καταλάβουμε τι προωθεί για ψήφιση, ούτε να αντιδράσουμε, τι θα πρέπει να κάνουμε; Να το δεχτούμε σιωπηλοί;
Τώρα ποια θα πρέπει να είναι η αντίδρασή μας;
Πρέπει να τον ψηφίσουμε για να τον εφαρμόσει η κυβέρνηση της αριστεράς;
Αν ναι, αναμένω απάντηση στο ερώτημα: τι μπορούμε να σώσουμε στο πεδίο εφαρμογής του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, και με ποιον τρόπο θα το κάνουμε αυτό. Και μη μου πείτε ότι αυτό το ερώτημα αφορά μόνο στους δικηγόρους, που γνωρίζουν το θέμα. Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό !!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου