Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Η αντίδραση της Δικηγορικής Συσπείρωσης στο δελτίο τύπου του Δ.Σ.Η.

Στις 12.15 κλήθηκαν τα μέλη του Δ.Σ./Δ.Σ.Η. για να συνεδριάσουν εκτάκτως στις 13.00 και να λάβουν απόφαση σχετικά με το δημοψήφισμα της 5.7.2015. Παρά την έλλειψη χρόνου και προετοιμασίας, αντιδράσαμε άμεσα και παραστάθηκε στη συνεδρίαση επταμελής αντιπροσωπεία της παράταξης, η οποία εξέθεσε αναλυτικά τις απόψεις μας, και ζήτησε από το Δ.Σ. να απόσχει από την έκδοση απόφασης, θεωρώντας ότι δεν συνάδει με το ρόλο του Δ.Σ.Η. ο επιρρεασμός της κοινής γνώμης για το δημοψήφισμα. Επικαλεστήκαμε μάλιστα και προσκομίσαμε σχετική απόφαση του Δ.Σ.Πειραιά, ο οποίος με το παραπάνω σκεπτικό αρνήθηκε να εκδώσει απόφαση για το δημοψήφισμα, καθώς και απόφαση του Ο.Η.Ε. που εισηγείται στους δανειστές να αφήσουν ήσυχη την Ελλάδα να κάνει το δημοψήφισμα. Καταδικάσαμε τέλος τις αποφάσεις των Δ.Σ.Α. και Δ.Σ.Θ. που έσπευσαν να συνταχθούν με το "ναι". Παρά τα επιχειρήματά μας, η πλειοψηφία επέμεινε στην έκδοση του δελτίου τύπου, το οποίο τελικά επικυρώθηκε σε συνεδρίαση σήμερα το απόγευμα. Στην απογευματινή συνεδρίαση εκθέσαμε εκ νέου τις απόψεις μας προφορικά και έγγραφα, και στη συνέχεια οι δύο από τους τρεις συμβούλους της παράταξής μας αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. 
Το έγγραφο που καταθέσαμε στο Δ.Σ. έχει ως εξής:
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
dikigorikisyspirosihrakleiou.blogspot.com
 Ηράκλειο 1.7.2015
Προς το
Δ.Σ. του Δ.Σ.Η.
 Σε συνέχεια των όσων σας δηλώσαμε στη μεσημεριανή συνεδρίαση, καταθέτουμε το παρόν κείμενο στη σημερινή απογευματινή συνεδρίαση του Δ.Σ. με το αίτημα να περιληφθεί αυτούσιο στα πρακτικά που θα τηρηθούν.
            Η παράταξή μας θεωρεί ότι η απόφαση που δρομολογείται να λάβει το Δ.Σ. αποτελεί ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη διαδικασία του δημοψηφίσματος της 5.7.2015, ακόμη και εάν εξαντληθεί σε νομικά επιχειρήματα, ενόψει μάλιστα του γεγονότος ότι ο κ. Πρόεδρος έχει τοποθετηθεί δημοσίως και υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου του Δ.Σ.Η., και άνευ προηγουμένης απόφασης του Δ.Σ., υπέρ του «ναι».
            Αποτελεί τεράστιο ατόπημα το γεγονός ότι η πλειοψηφία του Δ.Σ. αντί να τοποθετηθεί και να αποκρούσει τις αντισυνταγματικές και αντίθετες με τη λαική κυριαρχία διαρκείς ανά ημέρα παρεμβάσεις του συνόλου των εκπροσώπων δανειστών, που παροτρύνουν τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «ναι», προκειμένου να πληρωθεί το σύνολο ενός μη βιώσιμου χρέους που έχει στερήσει κάθε παραγωγική δυνατότητα και έχει υποθηκεύσει πλήρως το μέλλον της χώρας μας, στρέφεται κατά του δημοψηφίσματος ασχολούμενη με έματα διαδικασίας και δήθεν αοριστίας. Εάν οι δανειστές είχαν παράσχει στην κυβέρνηση την ελάχιστη παράταση που ζητήθηκε, να είστε σίγουροι ότι οι συνθήκες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος θα ήταν άλλες.
            Προκαλεί επίσης τεράστια εντύπωση το γεγονός ότι η πλειοψηφία για πρώτη φορά, μετά από πολυετή σιωπή, επιχειρεί τη συγγραφή παρομοίων νομικών κειμένων, όταν επί σειρά ετών απείχε συστηματικά από όλες τις επιτροπές που συστήθηκαν και τις προσπάθειες που έγιναν από το Δ.Σ.Η. για την αντιμετώπιση των μνημονίων, αφήνοντας το δύσκολο και κοπιαστικό αυτό αγώνα αποκλειστικά στα μέλη της παράταξής μας και στο Δ.Σ.Α.
Εν όψει όλων των ανωτέρω, σας καλούμε ξανά, ευθυγραμμιζόμενοι με την απόφαση του Δ.Σ. Πειραιά, να απόσχετε από την έκδοση οποιασδήποτε σχετικής απόφασης, η οποία θεωρούμε ότι θα έπρεπε να ληφθεί από τη Γ.Σ. και όχι το από το Δ.Σ., η οποία θα έχει αποκλειστικά και μόνο πολιτικό χαρακτήρα και άμεσο στόχο τον επιρρεασμό της ελεύθερης έκφρασης γνώμης του ελληνικού λαού.
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
 Μανόλης Ατσαλής   Μιχάλης Σαρχιανάκης        Γιάννης Λεβέντης 

Επισημαίνω τη χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσαν δύο εμπειρογνώμονες του Ο.Η.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα (http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=16170&LangID=E) με την οποία τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, και καλούν τους δανειστές να επιδείξουν ψυχραιμία.
 Το δελτίο τύπου του Δ.Σ.Η. μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα του. Πρόκειται για κατά λέξη αντιγραφή της απόφασης του Δ.Σ.Α., χωρίς όμως την προτροπή για ψήφο στο "ναι". Αυτή είναι η "ανεξάρτητη" απόφαση, η οποία παρουσιάστηκε μάλιστα και ως νομικό πόνημα της πλειοψηφίας !!! 
Και μια ακόμη επισήμανση: το Assosiated Press φιλοξένησε προσωπικές απόψεις του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου, Thorbjorn Jagland, τις οποίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του AP (http://bigstory.ap.org/article/eecda8c8c34f4841a51b64282323d984/long-lines-greece-banks-reopen-new-proposal-weighed), και όχι στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Κατά συνέπεια δεν έχουμε  "απόφαση - βόμβα" του Συμβουλίου της Ευρώπης (παραπειστικός τίτλος στο "Πρώτο Θέμα"), αλλά τις προσωπικές απόψεις του Γ.Γραμματέα, οι οποίες είναι προφανώς σεβαστές, αλλά δεν απαντούν στο κρίσιμο ερώτημα "αφού οι δανειστές αρνήθηκαν την ελάχιστη παράταση της μιας εβδομάδας, και μας οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών, τι θα γινόταν, κ. Jaglan, αν αναγκαζόμαστε να κλείσουμε τις τράπεζες για δύο ή τρεις εβδομάδες για να "ενημερωθούν" οι ψηφοφόροι;". Το ίδιο ερώτημα θέσαμε και στο Δ.Σ, αλλά δεν πήραμε απάντηση. Το δημοψήφισμα αυτό διεξάγεται υπό πραγματικά έκτακτες συνθήκες εκβιασμών και ασφυξίας, και δεν έχει καμία σχέση με τα δημοψηφίσματα που έχει κατά νου ο Γ.Γραμματέας.  
Ο κατάλογος των προσωπικοτήτων του Ηρακλείου, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου μας,  που τάσσονται υπέρ του "ναι", βρίσκεται σε διάφορες ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων το ekrti.gr.

1 σχόλιο:

  1. ...και πολλω δε μαλλον οταν απο την αλλη θα κληθουμε να διεξαγουμε (ως αντιπροσωποι της δικαστικης αρχης) το δημοψηφισμα ενω θα το εχουμε ήδη υπονομευσει...τι ανακολουθια αληθεια...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή